Location:
Sea Breeze Walk, Singapore

Area:
463 m2 / 4984 ft2

Completion:
September 2023

S[]L[] H[]use (Solo House) is the first among this row of terrace houses to be newly constructed to its maximum permissible envelope. Privacy, ventilation, and daylighting requirements give rise to the recesses on the facades, which become the architectural expression of this house. The front façade references the predominant building material of the neighbourhood by the selective use of bricks, while the rear façade retains an unadorned character. The checkered elevations alternatingly shield the three-generation family within, and reveal pockets of nature into the dwelling.

 

它是整行排屋中第一间重建致最大面积的私宅,名为“品”,以其象形呼应房子立面的参差方块,也以三个口字点出宅里的三代同堂。在人口日趋稠密的城市里,隐私成了最大的奢侈,于是立面挪移出正面隐蔽而侧面通透的格局。三代人同处一屋,每个窗口即相互联系却又各自独立着:一窗,一世界。

 

Photography by Shiya Creative Studio